ASES: Sociálne podniky prišli o vyše 38 mil. eur z európskych zdrojov

14.10.2022 Banská Bystrica

Banská Bystrica 14. októbra (TASR) – Sociálne podniky prišli o možnosť čerpať vyše 38 miliónov eur z európskych zdrojov, rezort práce ukončil projekt investičnej pomoci s čerpaním vo výške 20 % plánovanej alokácie. Upozornila na to Aliancia pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES) po celoslovenskom zhromaždení sociálnych podnikov, ktoré sa vo štvrtok (13. 10.) konalo v Banskej Bystrici.

Projekt investičnej pomoci pre sociálne podniky spustil rezort práce pred necelými dvoma rokmi, zameraný bol na realizáciu nových investičných zámerov. ASES tvrdí, že od minulého leta navrhovala zjednodušenie administratívy a predĺženie poskytovania investičnej pomoci aspoň na rok 2022. Vedenie rezortu však podľa aliancie tieto návrhy odmietalo a projekt ukončilo s čerpaním vo výške 20 % plánovanej alokácie. Zo 49-miliónového rozpočtu sa tak podarilo vyčerpať len 10,14 milióna eur.

"Nepochybujem, že ministerstvo tieto peniaze použije inak, ale je to neférový podraz voči tým, ktorí zamestnávajú najťažšie zamestnateľných ľudí, ktorým nikto iný prácu ponúknuť nechce," uviedol predseda ASES Branislav Ondruš. Financie v rámci projektu pochádzajú z Európskeho sociálneho fondu a k dispozícii boli až do konca roka 2023. Získať ich mohli len podniky, ktorých podnikateľské zámery vopred posúdili a schválili banky.

ASES kritizuje aj novelu zákona o sociálnej ekonomike, ktorú vláda predkladá na októbrovú schôdzu parlamentu, a upozornila, že ministerstvo ignorovalo návrhy, ktoré vedú k posilneniu podnikateľských schopností sociálnych podnikov. "Podnikateľské príležitosti sú pre nás dôležitejšie než dotácie," zdôraznil Ondruš. Poslancov Národnej rady SR preto požiadajú, aby predložený návrh vrátili ministerstvu na prepracovanie.

Zástupcovia sociálnych podnikov na zhromaždení v Banskej Bystrici diskutovali aj o aktuálnej energetickej kríze. V najbližšom období plánujú pripraviť výzvu rezortu práce, prostredníctvom ktorej chcú žiadať o pomoc s cenami energií. "Z mesiaca na mesiac nám stúpli náklady na energie z 1500 eur mesačne na vyše 8000 eur. Dva - tri mesiace to možno zvládneme a potom budeme musieť našich mentálne postihnutých zamestnancov prepustiť," skonštatovala Iveta Mišová z podniku BIVIO, ktorý v Bratislave prevádzkuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím.

Sociálne podniky podľa ASES v súčasnosti zamestnávajú takmer 6000 ľudí, z toho až 4000 znevýhodnených osôb. Ide o viac ako 2500 invalidov, ďalšia takmer tisícka osôb má iné zdravotné znevýhodnenia. Desiatky podnikov pôsobia v marginalizovaných rómskych komunitách alebo v obciach s rómskymi osadami.
 

Vyberte región

mark